Regel nr 1: Byt inte din egen tid mot pengar

Kanske en skittråkig fråga, med det är faktiskt starten på en perfekt inkomstkälla... 

Vet du skillnaden mellan en process och ett projekt?

Jesper Lindén, mitt i den gråa vardagen:

Jag har så mycket som jag skulle vilja göra i livet. Jag skulle vilja resa lite mer, spela mer golf, läsa fler böcker, lägga mer tid på att umgås med mina barn, bygga om stugan på landet...
Ja det är väldigt mycket jag skulle vilja göra men som jag inte hinner med för jag måste spendera merparten av min vakna tid på att jobba och dra in pengar.

Det var just det här som fick mig att börja fundera över hur jag verkligen vill leva mitt liv.
Om jag spenderar merparten av min vakna tid på ett vanligt arbete kommer jag då att kunna förverkliga det liv jag drömmer om att kunna leva?

Min personliga slutsats blev ett klart nej.
Arbete 8:00 till 17:00 varje vardag, 6 veckors semester per år, skapar ingen speciell frihet. Snarare tvärt om.

När jag började fundera omkring hur jag ville leva mitt liv hade jag ett välbetalt arbete som jag faktiskt trivdes rätt bra med, men jag kände mig inte fri och jag började inse att jag aldrig skulle kunna känna mig helt fri om jag fortsatte på den här utstakade vägen.

Första steget är ju att börja fundera över hur man verkligen skulle vilja leva om det inte fanns några begränsningar.

- Hur skulle en vanlig vardag se ut i DITT drömliv?

Så vad gör man?
Man måste ju ha en inkomst för att förverkliga drömmar...

Man måste ha in pengar för att kunna betala mat och boende, och man måste ha lite pengar för att kunna förverkliga sina drömmar.

2 funderingar dök upp i mitt huvud...

1

Hur skapar jag en inkomst där jag inte är uppbunden, där inte någon annan människa har bestämt vilka tider jag måste arbetar och var jag måste befinna mig varje dag?

2

Finns det möjlighet att jag kan väva in mina drömmar om hur en vardag i mitt liv skulle se ut med det sätt jag får in pengar på? Min inkomst blir min livsstil, inte bara ett sätt att få in pengar.

Man öppnar upp en hel del tankar i huvudet när man ställer sig de här frågorna. Framför allt börjar man fundera på om den vardag man lever idag verkligen är det man drömmer om, och man börjar fundera på vad man verkligen skulle vilja spendera sin tid på om man var helt fri.

Är jag unik eller har andra tänkt så tidigare, och hur har de gjort?

Jag hade tidigare läst någonstans om att man ska leta efter personer som redan genomfört det man själv drömmer om, och som kanske redan lever så som man själv drömmer om att leva. Om det finns andra som genomfört det tidigare då vet man att det är möjligt.
Kanske studera och "kopiera" hur dom har gjort?

Efter lite sökande hittade jag ganska snart flera personer som lever ett mycket fritt liv. Mer och mer gick det upp för mig att det traditionella livet med inrutat arbetet, så som vi lever här i Sverige idag, absolut inte är det enda sättet att leva på. Jag insåg ganska snart att hela vår uppväxt, vår skola och vår miljö är uppbyggd för att vi ska anpassa oss efter ett specifikt beteende och mönster.

Vi blir från start inpräntade med att en inkomst är relaterad till en arbetstid.
Du får betalt för den tid du lägger ner. 

Allting kretas runt tidsenheter.

En arbetsdag är i genomsnitt 8 timmar (betald arbetstid). En normal arbetsvecka är 5 dagar, oftast måndag till fredag. Du har ca.6 veckor ledigt per år och så vidare. Vi har skapat ett visst mönster och ett regelverk som faktiskt går ut på att vi binder upp näst intill hela vår vakna tid med uppgifter som är till för att ge oss pengar.

Nu finns det självklart många som tycker om det här inrutade livet och tycker om att någon annan har satt upp spelreglerna så att man själv slipper tänka. Det behövs struktur och det behövs folk som tycker om att arbeta efter den här strukturen. Så inget fel med det, och jag klankar inte ner på någon.
Däremot innebär inte det att just jag (eller du) måste anpassa mig och följa någonting som jag själv inte trivs med. Någonting som inte tar mig närmare mina personliga drömmar. Jag kan personligen välja att gå en annan väg om jag vill.

Det roliga i det hela är att de personer som väljer att inte anpassa sig är ofta de personer som får vårt samhälle att utvecklas. Det är de personerna som startar igång företag, startar nya projekt, hittar på nya idéer och lösningar och så vidare. Intressant!

Jag beslutade mig för att hitta andra vägar...

Jag beslutade mig alltså för att försöka hitta vägar som gör att man kan få mer frihet och som ger möjlighet att förverkliga det drömliv man skulle vilja leva. Kunna skapa en "drömvardag".

Eftersom det redan finns tusentals personer som gjort det tidigare handlar det bara om att ta reda på hur de har gjort och sedan gå åt det hållet. Det var den grundtanken jag startade med.

Första insikten...

Ett vanligt arbete som anställd kan omöjligt ge dig full frihet. Får du betalt för den tid du lägger ner har du en mycket stor begränsning som du aldrig kommer runt - du har bara 24 timmar på ett dygn.

Andra insikten...

Dina egna arbetsuppgifter (och inkomster) måste i första hand baseras på projekt, inte processer som drivs av dig personligen.

Processer...

Försök klassificera alla uppgifter du själv genomför utifrån om det är en process eller ett projekt du arbetar med.
En process, i den mening jag pratar om här, är någonting som utförs om och om igen. Det är med andra ord den dagliga driften. Allting som är återkommande och som krävs för att ditt arbete ska hålla sig flytande. Det skapar ofta inte någon tillväxt, varesig för företaget eller dig personligen, utan är mest underhåll. 

T.ex. Kalle, en hantverkare som går till arbetat varje dag och utför sitt hantverk. Det kan i och för sig vara ett tidsbestämt projekt han arbetar med, men han får bara betalt när han arbetar. När projektet är slutfört upphör också inkomsten för det projektet. Det spelar ingen roll om Kalle äger företaget eller om han är anställd hantverkare, arbetet är fortfarande i process form och inkomsten upphör så fort Kalle slutar arbeta.

Eller säljaren Anna, som i och för sig har ett väldigt fritt arbete och fria arbetstider, men även om hon själv får bestämma sina arbetstider så upphör inkomsten samma dag som hon slutar arbeta. Det är ett processarbete. 

Processer är självklart nödvändiga för att driva ett företag men om din egen arbetstid fylls upp av underhållsarbete bör du ta dig en rejäl funderare. Du bör så snabbt som möjligt se över hur du kan frigöra din egen tid från så många av processerna som möjligt. Automatisera eller delegera ut de arbetsuppgifterna.

Projekt...

Vill du känna dig fri och känna att du verkligen bygger på din egen framtid ska du istället fokusera din egen tid på projekt.

Projekt är någonting som har en start och ett slut, och som inte är regelbundet återkommande. I den mening vi pratar om här innebär det också att resultatet av projektet lever vidare och genererar inkomster efter att du avslutat ditt arbete med det.

När jag själv för några år sedan tog steget och sa upp mig från mitt vanliga arbete, som marknadschef på ett stort it-företag, var jag helt fokuserad på att gå över till projektinkomster.
Jag började med att skapa en kurs som jag publicerade digitalt. Den här kursen tog mig ca.1 månad att skapa (projektet tog alltså 1 månad).

När jag var klar visst jag att det arbete jag precis genomfört skulle kunna ge mig inkomster under en lång tid framöver utan att jag behövde spendera speciellt mycket mer tid på det. Det spelade ingen roll om jag sålde 100st kurser eller 1000, eller till och med 100.000 kurser, den stora delen av min personliga arbetsinsats var redan gjord.
I och med att hela upplägget också var digitalt, alltifrån försäljning och betalning till leverans, kunde jag automatisera de flesta delarna i driften (dagliga processen). Jag kunde spendera min egen tid på annat än att gå till ett arbete för att hålla igång processer. Resa, spela en runda golf eller kanske starta upp nästa projekt för att öka min "passiva" inkomst framöver.
Det gav mig en frihet att spendera min egen tid på det sätt jag själv valde.

Varje nytt projekt som slutförs blir en ny pusselbit i verksamheten och får den att växa.

Ett projekt är alltså någonting som du lägger din tid på under en viss period, som har ett slutdatum, och som du sedan kan tjäna pengar på om och om igen efteråt utan att lägga för mycket av din egen tid på underhåll.
(jag skriver "din egen tid" för att det alltid finns processer som måste genomföras men att du faktiskt ofta kan leja ut dom till andra personer, eller automatisera)

Börjar du förstå mitt tänkande?
Om DU själv fick bestämma vad skulle du då välja? Skulle det vara att arbeta med processer/underhåll eller skulle du vilja arbeta med projekt?

Alla vill som sagt inte arbeta med projekt, utan vill hellre ha en daglig rutin med välkända arbetsuppgifter där man inte behöver fundera så mycket.
Det är faktiskt du själv som bestämmer hur du vill designa ditt liv och din vardag.


Glöm aldrig...

Det behövs både processer och projekt för att företag ska kunna drivas runt, frågan är bara vad just din roll i det hela är. Jag vill också starkt påpeka att om du väljer att starta upp och driva ett eget företag måste du verkligen ha koll på vad du gör i företaget. Det är extremt lätt att fastna i att man själv genomför alla processer i företaget. Genomför alla dagliga uppgifter som får företaget att hålla sig flytande.

Ser du inte upp kommer det sluka all din tid och du kommer inte ha tid att genomföra några nya projekt. Ungefär som hantverkaren som driver sitt eget företag men genomför alla uppdragen helt på egen hand. Det är samma sak som att vara anställd, du byter din egen tid mot pengar, och det kommer aldrig genererar full frihet för dig.

Kontentan:    Byter du din egen tid mot pengar kommer du aldrig bli fri.

Har du hört talas om passiva projektinkomster?

Det är en slags "passiv inkomst" för oss som vill komma ifrån de vanliga process baserade arbetena och bygga upp ett friare liv.
Jag förklarar mer i den här artikeln:

Vad är passiva projektinkomster - tjäna pengar när du sover...{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Häng med i MegaEgo gänget...
Vi skickar ut tips och trix om marknadsföring, affärsidéer och företagsstrategier (och även en hel del annat roligt) 1-2 gånger per vecka.
Om du tröttnar på oss finns det alltid en länk längst ner i varje meddelande där du kan avregistrera dig.
Till vilken adress ska vi skicka allt det roliga?
>