Inte ett år till utan du kommer igång med ditt eget företag

Nytt år, nya möjligheter, brukar man säga...
...men stämmer verkligen det?

Är det inte så att möjligheterna har funnits där hela tiden, även under 2023, men du utnyttjade dem inte fullt ut under det året?

Man drömmer om rutorna på magen eller en smalare midja.
Man drömmer om att driva upp sitt eget företag, bli sin egen chef och känna sig helt fri.
Det finns många visioner och drömmar om vad man vill åstadkomma under det kommande året.

För man vill ju inte stå här om ett år och känna att man inte kommit framåt mot sin drömmar, eller hur?

Varje år är det tusentals människor som faktiskt förverkligar sina drömmar, en del förverkligar helt otroliga visioner på bara ett år.
Så visst finns möjligheten.
De flesta av dem är dessutom varken smartare, snyggare, starkare, rikare eller mer välutbildade än du. De har förmodligen heller inte fler timmar på dygnet än du har.

Så vad är det som skiljer 2024 från 2023? Vad är det som gör att just du kommer att göra det här året till det bästa året i ditt liv?

Jag tänkte jag skulle ge dig 4 punkter som kommer förändra hela ditt liv under 2024.
(med sikte på att starta upp ditt eget drömföretag)

Med all sannolikhet är det så att du har ett helt normalt liv idag, med allt vad det innebär. Du har dina vanliga rutiner som snurrar på varje dag och som driver ditt liv framåt. Det är de här dagliga rutinerna som gjorde 2023 till det år det blev för dig. Alla de saker du genomförde, eller inte genomförde.

Den första insikten:

Det är 2 januari och du står framför badrumsspegeln och inser att din kropp inte riktigt ser ut som du skulle vilja. Förmodligen ursäktar du dig med att julmaten som du åt veckan innan har ställt till allting. Självklart var det julmaten, vad kan de annars ha varit?

Men ärligt talat, både du och jag vet ju egentligen att det har tagit längre tid än en vecka att forma den kropp du nu tittar på i spegeln.

Vi vet ju också innerst inne att reklambladet du precis fick i brevlådan med rubriken:
"Kom i form på 10 dag" heller inte är realistisk. Om det tog ett halvår att forma kroppen till den här spegelbilden så lär det ta mer än 10 dagar att få ordning på den.
Men fastän vi vet det så köper vi ändå produkten med det orealistiska säljargumentet. 3 veckor senare är vi tillbaka till våra vanliga rutiner. Det blir bada i vassen i år igen. 

Hur går det med företaget som du drömmer om att bygga upp?

Företaget som gör att du kan säga upp dig från jobbet. Du blir din egen chef på heltid och kan styra över sitt eget liv helt och hållet. (Jag brukar kalla det för ett feel-good företag)
Kommer det att ske under 2024?

Ja, det kan mycket väl hända under 2024. I så fall blir det början på ett helt nytt liv för dig.

MEN, det kommer inte att hända på ett par veckor. Precis lika lite som du kan bygga en perfekt kropp på ett par veckor.
Du kommer inte att vakna upp en morgon och plötsligt upptäcka att du nu är en framgångsrik entreprenör där det tickar in mer pengar på ditt konto än du kan göra av med.
Jo jag har också hört de historierna där folk har gått från ingenstans till att bli framgångsrika företagare på några veckor. Men ofta är de historierna förmedlade av personer som vill sälja på dig någonting som ska göra dig framgångsrik. I verkligheten händer det kanske 1 på miljonen. Så om du letar efter den affärsmöjligheten behöver du nog inte mina tips här. Du kommer tjäna mer på att köpa en trisslott istället.

Låt oss vara lite realistiska istället så kommer 2024 att bli ett riktigt framgångsrikt år för dig.

Problemet är att om man går in med förhoppningen att man kommer att sälja i mängder direkt efter att man byggt upp grunden i sitt företag och satt upp sin första annons så kommer man att bli grymt besviken, man kommer känna sig misslyckad, man får en osäkerhet på att det är möjligt, och man kommer att kasta in handduken.

Den dagen du kastar in handduken har du med 100% säkerhet misslyckats.

Så om vi nu ska bygga upp det där drömföretaget under 2024 måste vi också ge det den tid det tar.
Om du om ett år från och med idag ska kunna säga att 2024 var det år då jag byggde upp mitt företag, och det år jag gick över från att vara anställd till att driva min egen verksamhet på heltid, måste du göra 2 saker:

1. Sätta upp rutiner som gör att du varje vecka genomför uppgifter som bygger vidare på ditt företag.

Inse att du under året (speciellt i början) kommer att ha produkter som inte säljer, du kommer att ha erbjudanden som folk inte nappar på, du kommer att ha annonser som inte går med vinst, du kommer att stöta på mängder med utmaningar som du måste lösa.
MEN, varje gång du stöter på en utmaning så analyserar du vad som gick fel och så försöker du igen. Du fortsätter bygga.
Så har det varit för alla framgångsrika företagare i början, och tro inte att du är unik och kommer att lyckas på ditt första försök.

Ja, det kanske låter lite negativt, man jag vill verkligen att du lyckas och att du om ett år från nu har lyckats med ditt företag. Så istället för att tro att framgång kommer över en natt är det bättre att sätta upp målet att framgång kommer för de personer som fortsätter bygga även när det inte riktigt går som man tänkt sig.


Ditt största hinder:

Du är förmodligen VÄLDIG entusiastisk och motiverad just nu. Du vill verkligen bygga upp ett företag som du kan driva och leva på under 2024. Tänk att du skulle kunna bygga upp någonting som skulle kunna förändra hela ditt liv framöver. Skapa mer frihet, och kanske skapa väldigt mycket mer pengar än vad du tjänar idag. Inte lustigt att man blir entusiastisk, så entusiastisk att man till och med kan hoppa över att se ett avsnitt av favoritserien på Netflix för att istället bygga på sitt företag.

Det går över...

Japp, tro mig när jag säger att du kommer att ha den drivkraften i max 2-3 veckor, sedan är du tillbaka i soffan framför favo serien igen. Jag har själv varit egen företagare i över 20 år och motivationen kommer och går i vågor.

Det här kommer att vara en av dina största utmaningar under det kommande året.

Hur många är det inte som köper ett gymkort i januari med siktet inställt på att man ska träna varje dag för att bygga sin drömkropp.
Jag kommer ihåg när jag som tonåring såg filmen Rocky första gången. Man blev väldigt inspirerad av att börja slita riktigt hårt på gymmet för att se ut som Sylvester Stallone.
Efter 3 träningspass insåg man att det här faktiskt är lite jobbigt. Inte alls så lätt och coolt som på film. Det krävdes mer ansträngning och vilja än visionen som man byggt upp i sitt huvud.

2 veckor senare börjar man hoppa över fler och fler träningspass, för att sedan gå över till att hitta ursäkter för att inte gå till gymmet alls.

Precis samma sak kommer att hända i ditt bygge av företag.
Din motivation kommer att sjunka och du kommer att hitta på ursäkter för att inte genomföra det du borde göra för att ta ditt företag ett steg framåt.
Du kommer säga att du inte riktigt har tiden. Du kommer att säga att du först måste hitta rätt produkt innan du kan arbeta vidare. Du kommer att intala dig själv att du faktiskt har arbetat med ditt företag när du i själva verket bara har tittat på YouTube filmer där andra ger tips på marknadsföring och affärsidéer.

Jag vet, jag har själv varit där många gånger genom åren. Under en period spenderade jag 3-4 timmar per dag på att titta på YouTube klipp. Jag intalade mig själv att det var i utbildningssyfte. Problemet var bra att jag inte hade byggt upp mitt företag tillräckligt för att kunna utnyttja tipsen. Eller att tipsen handlade om andra typer av inkomstmöjligheter, som i sin tur innebar att jag inte kunde fortsätta bygga på det företag jag hade börjat på, utan måste starta upp någonting nytt och ta en annan väg.

Du måste alltså hitta system för hur du kan fortsätta bygga vidare under hela 2024, trots att du inte känner dig helt motiverad varje dag. Du måste hitta vägar som gör att du fortsätter hålla fokus på ditt mål och inte viker av åt något annat håll, eller att dina satsningar helt rinner ut i sanden.

Det bästa tipset jag kan ge här är att du inte gör det ensam. Har du inte någon parter som du gör det här tillsammans med så se till att du har personer omkring dig som kan peta dig i ryggen när du inte gör det du borde göra.

Har du inte någon att samarbeta med, eller om du vill ha lite extra stöttning, så får du gärna hänga med oss i vårt affärsnätverk Megaego Masterminds. Vi håller på att bygga upp det just nu och tanken är att vi ska hjälpas åt att bygga upp våra verksamheter tillsammans. En del i det hela är att delar med oss av våra planer och vad vi har tänkt genomföra. På så sätt kan de andra följa vår utveckling och hjälpa till att "peta" oss i ryggen när vi stannat upp i vårt byggande. Vill du veta mer är det bara att du hör av dig till oss.


Hinder nummer 2 - Folk skiter i dig och det du lägger fram...

Frank Kern, en mycket framgångsrik marknadsförare på internet, uttryckte det så här.

- De flesta kommer faktiskt inte läser det du lägger fram, och de flesta inte kommer att klicka sig vidare och göra det du vill att de ska göra, de flesta inte kommer att fylla i sin emailadress i ditt formulär, de flesta inte kommer att köpa dina produkter, det är bara att inse
Innan du kommer fram till den insikten kommer du att känna dig konstant misslyckad, och du kommer att tro att det är dina produkter eller tjänster det är fel på.
Tänk istället att du måste upprepa och återkomma många gånger, väldigt många gånger, för att de som faktiskt är intresserade ska ta sig tiden att bry sig om vad du vill visa upp och förmedla.

Det han menar är att du kommer att få upprepa ditt budskap om och om och om igen för att bygga upp ditt företag. Det räcker inte med att sätta upp en annons och sedan tro att alla som den exponeras för kommer att klicka sig vidare till ditt erbjudande. Det är ytterst få som kommer att göra det vid första exponeringen. Du måste alltså fortsätta att annonsera, och du måste testa flera olika infallsvinklar. Men inte nog med det...

När folk väl klicka på annonsen och gått in på din sida så är det bara ett fåtal som kommer att gör det du vill att de ska göra på din sida. Du måste alltså återkomma flera gånger till de här personerna, med olika infallsvinklar, för att få dem att gå vidare.

De flesta små eller nya företagare har varken tiden eller systemen på plats för att kunna göra det här. Ska vi vara riktigt ärliga så vet de inte ens om att det är det här som krävs för att lyckas. Det gör att de får väldigt svårt att få fart på sitt företag. Man tycker inte annonseringen fungerar så som man tänkt sig och då ger man upp, eller försöker sig på annan typ av marknadsföring som egentligen inte är bättre.
Man får inte den försäljning, eller rättar sagt den konvertering till köp, som man hoppades på.

En av de största trenderna just nu, och som kommer fortsätta under 2024, inom marknadsföring och affärsutveckling är automationer av sin verksamhet. Och en av de delar som man absolut bör starta med när det gäller automation är just att sätta upp automatiska system som ser till att följa upp alla leads under en lång tid framöver. När man får upp de här systemen ökar konverteringen och man säljer betydligt mycket mer, utan att man själv behöver lyfta ett finger.

En annan MYCKET het trend just nu är också att att man bygger in AI (artifisiell intelligens) i automationerna (och i många andra delar i företaget).

Jag går inte in i det djupare här, men du kommer att höra mycket mer från oss här på Megaego om just automationer och AI under det kommande året. Speciellt om du är med i Megaego Masterminds. Det kommer att vara en av våra fokusuppgifter under året att hjälpa så många som möjligt att bygga upp automatiska system. Det är näst intill ett måste om man vill bygga upp ett "feel-good"-företag under 2024. 


Hinder nummer 3 - Ingen kommer ihåg en fegis...

Du kommer aldrig att lyckas om du inte satsar någonting. Punkt slut!

Det man har att satsa är tid och pengar, och du kommer att behöva satsa både och.

Det är den tid du själv lägger ner varje vecka som kommer att göra att du står här om ett år med ett riktigt företag som du är stolt över att driva, och som du under så många år tidigare har drömt om att starta upp.
Leta inte efter genvägar, se istället till att det du måste göra blir gjort. Låter kanske skittråkigt, men det är så de framgångsrika entreprenörerna som du ser upp till faktiskt har gjort.
När du lägger ner den tid som krävs kommer du också att lyckas. 

Så kommer vi då till frågan om pengar. Är du inte beredd att satsa pengar, och vara beredd på att du kanske inte får tillbaka din insats omedelbart, för att bygga upp din egen framtid så kan du lika gärna ge upp direkt.
Det kostar alltid pengar att bygga upp och driva ett företag. Det behöver nödvändigtvis inte kosta mycket pengar, med det kostar alltid någonting. Du måste ha rätt verktyg, rätt programvaror, och rätt tjänster för att kunna driva ditt företag. I början kommer du förmodligen inte att sälja tillräckligt mycket för att kunna täcka alla kostnader direkt. Speciellt om du inte har någon tidigare erfarenhet som entreprenör.

Du kommer att behöva lägga ner pengar på marknadsföring (annonsering...). Marknadsföring som i början kanske inte kommer ge pengarna tillbaka förrän du testat dig fram till annonser som verkligen fungerar (första försöken fungerar näst intill aldrig). 

Det bästa är att se det hela som en investering i uppstarten.
Du investerar i verktygen och tjänsterna för att överhuvudtaget kunna starta upp, du investerar pengar för att testa dig fram och hitta rätt vägar, du investerar i dig själv för att bygga på din kunskap som du ska använda dig av framöver. 

MEN, det behöver som sagt inte vara några stora investeringar. Det går att starta upp med så lite som en 1000-lapp/månad i början. Tanken är ju att du ska bygga upp din verksamhet och att den kommer att generera pengar framöver. I uppstarten, medan du bygger upp din verksamhet och testar dig fram, kanske den inte genererar tillräckligt med pengar för att täcka hela den summa du pytsar in. Men när verksamheten tar form och börjar generera pengar kommer den att täcka kostnaden. 

Kan du inte tänka dig att satsa pengar, och se att det är en investering för att bygga upp ditt eget företag, kommer du få det väldigt svårt att bygga upp någonting alls.Det här är det du ska fokusera på under 2024 för att bygga upp ett framgångsrikt företag

Så om vi ska sammanfatta det hela är det 4 punkter du måste fokusera på för att göra 2024 till det året då du slog igenom som entreprenör på riktigt.

  • Lägg upp en långsiktig plan, och tänk realistiskt på hur ditt liv kommer att se ut om ett år från och med nu om du varje vecka bygger vidare på ditt företag under hela året.
  • Skapa nya rutiner för vad du ska göra varje dag för att alltid ta ett steg framåt med ditt företag. En byggsten varje dag, även de dagar du känner dig omotiverad.
  • Var beredd att det kommer att kosta både tid och pengar. Se det som en investering i dig själv och i din framtid. Var beredd på att du i uppstarten inte kommer att täcka alla kostnader direkt, men att du arbetar på att täcka så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. 

Skapa nya rutiner
Se det långsiktigt
Våga satsa
Se varje misslyckande som ett steg närmare att lyckas

>
Rulla till toppen